GAROT DE L´ARBOÇ

 

Daniel Cobo León

Av. Abat Josep Freixas, 47

659299499

info@elseguici.org

www.elseguici.org

Va fer la seva primera aparició a la Fira de Santa Llúcia de l´Arboç el dia 12 de desembre de l´any 1999. Creat el mateix any al taller "El Drac Petit" de Terrassa pel constructor Jordi Grau, a iniciativa de l´Associació Cultural El Seguici de l´Arboç.

És un element festiu, englobat dins de l´àmbit de bestiari de protocol, no de foc, realitzat en cartró pedra, és una reproducció realista de la coneguda raça d´ase català, el "garot o guarà".

La figura representa un animal d´una especial significació dins la nostra cultura com ha estat el ruc. De ben segur va ser un dels principals protagonistes de les tradicionals fires de bestiar que es celebraven a la vila de l´Arboç.

L´Associació va voler retre un petit homenatge a aquest fidel servidor de l´home, al que, el progrés i la mecanització de les feines agrícoles, quasi han arraconat completament, amb excepcions; si més no, per una idea sentimental.

Ha fet actuacions arreu de Catalunya, participant en actes de tota índole, cercaviles, Festes Majors, Trovades de Bestiari etc., executant la seva coreografia al son de la gralla o del sac de gemecs i flabiol i tamborí, despertant la simpatia de petits i grans, els uns per l´admiració que sempre causen en ells aquests elements festius i els altres tal vegada per la remembrança de vells temps. Actuacions d´important rellevància, són les realitzades a les festivitats pròpies de l´Arboç.

Aquest element forma part del ric patrimoni folklòric i cultural d´un poble que l´ha fet seu, contribueix a exportar el nom de l´Arboç fora dels seus límits geogràfics i que acosta al que el mira, a aquest món real i imaginari del bestiari festiu.

Va acompanyat musicalment pel grup de grallers o el grup de ministrils, membres de la pròpia associació. El repertori, les característiques sonores dels instruments i la vistositat de la figura, contribueixen al realçament de la festa.


Plànol del municipi banner banner banner banner banner banner banner banner banner