L’Ajuntament de l´Arboç impulsarà accions de suport a les persones celíaques

L’Arboç, 21 Febrer de 2017

El darrer Ple ordinari va aprovar per unanimitat dues mocions que insten el consistori a adoptar mesures per conscienciar la població sobre aquesta malaltia i millorar la qualitat de vida de les persones celíaques de l’Arboç

El darrer Ple ordinari de l’Ajuntament de l’Arboç va aprovar per unanimitat dues mocions, presentades pels grups municipals del Partit Socialista de Catalunya (PSC) i del Partit Demòcrata Català (PDeCAT) respectivament, que promouen l’adopció de mesures per a millorar la qualitat de vida de les persones celíaques del municipi i donar a conèixer entre els veïns i veïnes aquesta malaltia.

UN FULL DE RUTA MUNICIPAL EN SUPORT DE LES PERSONES CELÍAQUES

Mitjançant ambdues mocions, l’Ajuntament es compromet a organitzar una jornada formativa dirigida a aquells establiments de restauració que vulguin obtenir l'acreditació "Servei Sense Gluten" que ofereix de manera gratuïta l'Associació de Celíacs de Catalunya. Així mateix, el consistori s'emplaça a fer les gestions pertinents perquè els menjadors escolars disposin de menús per a celíacs i els professionals que els gestionen adquireixin consciència sobre la importància de la dieta sense gluten per a les persones amb celiaquia.

A la vegada, acorda difondre i promoure la informació necessària per a unes bones pràctiques en matèria de seguretat alimentària en l'elaboració i manipulació de productes sense gluten en els sectors implicats (restauració, obradors, etc.), així com vetllar per tal que en les festes i esdeveniments impulsats per l'Ajuntament, en la mesura de les possibilitats, s’ofereixin alternatives adients per als ciutadans afectats de celiaquia (caramels sense gluten, aliments aptes envasats...).

Entre els acords que recullen les dues mocions aprovades per unanimitat pel Ple de l’Ajuntament, també s’hi recull la necessitat que en els fulletons específics de rutes gastronòmiques s'indiqui amb el símbol "sense gluten" els establiments que són aptes per celíacs i que estiguin acreditats per l'Associació.

Finalment, el consistori acorda oferir un link des del portal de l'Ajuntament que enllaci amb la ubicació dels establiments de restauració que ofereixin àpats per a celíacs i que estiguin acreditats per l'Associació.

DEMANDES A LES INSTITUCIONS GOVERNAMENTALS

A més d'acordar mesures a desenvolupar en l´àmbit municipal, les mocions aprovades també formulen algunes demandes a altres institucions en favor de la qualitat de vida de les persones celíaques. D'una banda, el consistori arbocenc dóna suport a la resolució 879/X del Parlament de Catalunya per a la millora de la qualitat de vida dels celíacs i demana al govern espanyol que impulsi l'aprovació d'ajudes directes o de beneficis fiscals per a persones celíaques, com poden ser rebaixes en l'IRPF o la reducció de l'IVA dels productes sense gluten. I d'altra banda, els textos aprovats insten la Generalitat de Catalunya per tal que creï d'un sistema d'ajuts econòmics directes a les famílies de les persones celíaques i que destini recursos per a la investigació pública, prevenció i tractament relacionat amb la malaltia celíaca, així com un seguiment adequat.

QUÈ ÉS LA CELIAQUIA?

La celiaquia és una malaltia generada pel mateix sistema immune del pacient que comporta una intolerància digestiva al gluten, la fracció proteica de cereals com el blat, la civada, l’ordi o el sègol. La seva ingesta provoca, en aquestes persones, una afectació a la mucosa intestinal que causa un rebuig de l’aliment, vòmits, diarrees i endarreriments en el creixement i en el pes corporal dels infants. Es calcula que afecta un 1% de la població europea i uns 75.000 catalans, dels quals tan sols un 1% n’han estat diagnosticats. Té un fort component hereditari, ja que es calcula que entre un 5 i un 15% de familiars de primer grau d’un celíac patiran la malaltia.

Plnol del municipi banner banner banner banner banner banner banner banner banner