Comença la recerca arqueològica a la banda de l´Arboç de la Timba de Santa Bàrbara

L’Arboç, 5 Setembre de 2017

L´Ajuntament de l´Arboç endega un projecte de voluntariat i col-labora logística i econòmicament en aquest important projecte

Entre els dies 5 i 16 de setembre tindrà lloc la primera campanya d´excavacions arqueològiques a la part arbocenca de l´important jaciment arqueològic de la Timba de Santa Bàrbara.

L´equip d´investigació, format per un jove grup d´arqueòlegs/gues de la cooperativa Arqueovitis, comptarà amb l´ajuda de voluntaris de l´Arboç, que poden participar en aquesta excavació gràcies a la iniciativa i el suport de l´Ajuntament de l´Arboç.

L´any 2016 i durant l´estiu de 2017 s´han realitzat excavacions arqueològiques a la part més alta del jaciment, en una zona coneguda com el Planot de la Timba de Santa Bàrbara, que pertany al municipi de Castellet i La Gornal, on s´han trobat vestigis d´una potent fortificació de la primera edat del ferro o època preibèrica (segles VII-VI aC), amb una presència significativa d´àmfores fenícies, que esdevenen els primers contenidors que porten vi al nostre territori.

A la zona oest d´aquest conjunt arqueològic, mirant a l´Arboç, es troba la zona coneguda amb el nom de Sota la Timba de Sta. Bàrbara, que se situa als voltants de la depuradora d´aigües a tocar a la riera del Marmellar i forma part del municipi de l´Arboç.

L´objectiu d´aquesta primera intervenció arqueològica és realitzar una prospecció visual al terreny i procedir a realitzar diversos sondejos per comprovar si al subsòl existeixen restes arqueològiques. S´espera que aquests treballs permetin caracteritzar el jaciment a nivell cultural, cronològic i tipològic, i comprovar si és una continuació de la fortificació i hàbitat documentat a la banda de Castellet, o bé tenia un ús diferent.

Aquesta primera campanya d´excavacions és possible gràcies al suport logístic i econòmic de l´Ajuntament de l´Arboç, la Diputació de Tarragona i la gentilesa dels propietaris de les quatre parcel-les on se situa Sota la Timba de Sta. Bàrbara, que han facilitat l´autorització per poder iniciar les excavacions.

Així mateix, l´Ajuntament de l´Arboç agraeix les facilitats prestades per a fer realitat l´inici dels treballs al Servei d´Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya i al cos dels Agents Rurals.

Plnol del municipi banner banner banner banner banner banner banner banner banner