Ajuntament de l'Arboç

  • Home
  • Notícies
  • Commemoració del 213è aniversari de la Guerra del Francès a l’Arboç
Notícia

Commemoració del 213è aniversari de la Guerra del Francès a l’Arboç

l'Arboç 
Demà dimecres es farà un toc de campanes a Foc i a Sometent a partir de les 20h.

L’Arboç, 8 de juny de 2021

Demà dimecres 9 de juny de 2021, fa 213 anys que la vila de l’Arboç va patir un dels seus episodis bèl·lics més cruels i recordats. El conegut com “la Crema de l’Arboç”, en el marc de la Guerra del Francès, l’any 1808, va suposar una gran punt d’inflexió en la història de l’Arboç, i ha tingut una gran repercussió des del punt de vista cultural i social no només a l’Arboç, sinó a tot el Penedès.

Per commemorar aquesta efemèride, el Grup de Campaners de l’Arboç realitzarà dos tocs de campanes a partir de les 8 del vespre: a Foc i a Sometent, d’una durada conjunta de 25 minuts. Aquests tocs van ser recuperats pel bicentenari de la Guerra del Francès l’any 2008, i des de aleshores cada 9 de juny es realitza aquesta tocada de campanes commemorativa a càrrec del Grup de Campaners de l’Arboç, una entitat creada amb aquesta finalitat.

La curiositat: el gegant Chabran

Un del gegants de l’Arboç és el General Chabran, una figura original de 1827, restaurada i catalogada com a Bé Moble de la Generalitat de Catalunya l’any 1995, i declarada conjuntament amb la resta de gegants com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2009.

El general Chabran estava al comandament de les tropes franceses que van protagonitzar l’episodi bèl·lic de la crema de l’Arboç el 9 i 10 de juny de 1808, i la vila va reproduir la seva figura en un gegant, no pas per fer-li cap homenatge, si no al contrari per burlar-se d’ell i fer-lo ballar al son de les músiques tradicionals catalanes cada Festa Major.