Ajuntament de l'Arboç

  • Home
  • Noticias
  • Els gegants nous de l´Arboç Chabran i Llúcia són al taller de l´artista local Joan Tuset per ser repintats i retocats per lluïr en el seu 35 aniversari
Noticia

Els gegants nous de l´Arboç Chabran i Llúcia són al taller de l´artista local Joan Tuset per ser repintats i retocats per lluïr en el seu 35 aniversari

l'Arboç 
L’any passat es va encarregar de fer el mateix amb els nans, el vell, la vella, l´antipàtic i el rialler, amb motiu del 75è aniversari.

Els gegants nous de l’Arboç celebren enguany els seus 35 anys, i a més el Ball dels gegants commemora el desè aniversari de la seva estrena. Per aquest motiu, l'artista local Joan Tuset, està fent les millores amb pintura a l'oli al gegant nou Chabran i la geganta Llúcia per tal que llueïxin per aquestes festes. El passat any es va encarregar de fer el mateix amb els nans, el vell, la vella, l'antipàtic i el rialler, amb motiu del 75è aniversari.

Aquests són els gegants"nous", perquè els antics tenen molts més anys. L’activitat gegantera de l´Arboç es remunta a l’any 1770. A les “Notes històriques de la parròquia i vila d´Arbós” de Mossèn Gaietà Viaplana i Cornet trobem la següent referència: “El dia 23 de gener de 1770 es celebrà un solemne Ofici, assistint-hi 50 sacerdots entre seculars i regulars… La processó del Santíssim es celebrà a la tarda, precedida dels gegants, flabiol i tamborins…”.

L’any 1827 es van estrenar el Chabran i la Llúcia. Ella simbolitza la figura d’una comtessa barcelonina. El gegant rep el nom d’un general francès que comandava les tropes de Napoleó durant la Guerra del Francès, l’any 1808. Aquest general es va caracteritzar per la seva crueltat envers la vila de l’Arboç. Avui en dia, Chabran i la seva parella, estan catalogats com a Peces de Patrimoni per part de la Generalitat de Catalunya. L’any 1995 el Centre de Restauració de Béns Mobles va assumir oficialment la seva restauració.

L’any 1984 els gegants van ser substituïts per una rèplica exacta construïda per Xavier Jansana. La còpia era més lleugera i comptava amb algunes modificacions en la seva estructura interna perquè els gegants fossin més manejables. Aquesta nova parella és la que avui en dia actua dins i fora de la població i només es fa ús dels gegants vells per a ocasions especials com la Festa Major. Des de l’any 2003 els gegants vells estan ubicats en unes vitrines al vestíbul de la Casa de Cultura de Can Rossell de l’Arboç.